Het carillon van Vleuten

De Dorpskerk van Vleuten

De Toren

De toren van de Willibrordkerk stamt uit rond 1300, de eenvoudige bakstenen toren met vlakke muren is bekroond met een bescheiden spits. Tot 1674 beschikte de toren over hoge spits, helaas is die tijdens de beruchte tornado van 1674 verloren gegaan.

Het Carillon

Op basis van een al aanwezige luidklok (dis1 van ongeveer 1250 kg.) van de gieter Van Bergen uit 1948 goot de Klokkengieterij Petit & Fritsen in 2010 een carillon met de omvang van 52 klokken. Bijzonder is dat de klokken op twee manieren aan het klavier aangesloten kunnen worden, c(dis)-d-chromatisch-e4, of bes-c(f)-chromatisch-d4.

Geschidenis

Het opnemen van de gemeente Vleuten-De Meern in de gemeente Utrecht op 1 januari 2001 was in 2010 aanleiding voor het voorzien van een beiaard in de toren van de Willibrordkerk. De gemeenteraad van Utrecht stelde een groot bedrag ter beschikking voor een project, men overwoog een parkbeiaard bij de Leidsche Rijn, of een reconstructie van de verloren Hemony beiaard van de Jacobitoren in 1674. Geen van deze plannen kwam tot uitvoering, maar een beiaard voor Vleuten werd werkelijkheid. Er kwam een grote som geld vrij voor een beiaard in de toren van Vleuten, via samenwerking van de gemeente Utrecht en de Utrechtse Klokkenspel Vereniging kwam er een prachtige beiaard tot stand. Klokkengieterij Petit & Fritsen van 52 klokken.

Speeltijden

De stadsbeiaardier van Utrecht Malgosia Fiebig speelt op zaterdag van 13 tot 14 uur, en van april tot oktober op zondag van 16 tot 17 uur.

Torens