De Toren
Het raadhuis van Eindhoven is gebouwd in de jaren 1965/69. Architect was Jan van der Laan die het ontwerp voor het raadhuis al in 1939 gemaakt had. Ten behoeven van een beiaard is er een klokkenstoel op het dak van het stadhuis gebouwd.
Het carillon
Het carillon heeft een omvang van 49 klokken met een omvang van f1 – as1 – bes1 – chromatisch – as5. De klokken zijn gegoten door de klokkengieterij Eijsbouts in de jaren 1966, 1988 en 2002.
Geschiedenis
In 1552 werd het toenmalige stadhuis door brand verwoest, in 1554 bouwde men een nieuw raadhuis in Renaissancestijl aan de Rechtestraat. Er is rede om aan te nemen dat er een torentje met een voorslag of klokkenspel op dit gebouw stond. Echter in 1629 is het wel zeker dat Eindhoven over een klokkenspel beschikte.In 1629 veroverde Frederik Hendrik Den Bosch waar toen een klooster Baseldonck behoorde, dit kloster werd met de verovering ontruimd en alle onroerende goederen werden verbeurd verklaard, de prior Joannes Sonius mocht met speciale toestemming van de prins het klokkenspel verkopen. De vroedschap van Eindhoven kocht het spel aan. Wie de klokkengieter van dit klokkenspel is niet bekend. Wel is bekend dat klokkengieter Adriaan Janssen uit Helmond in 1634 een uitbreiding van het klokkenspel van drie klokken goot, en dat de beiaardier Jan Cocx die op alle week en jaarmarkten moest spelen, en regelmatig de speeltrommel moest versteken. (1) Toch in 1682 blijkt het klokkenspel niet meer te voldoen, het stadsbestuur besluit een nieuw klokkenspel te laten gieten door de klokkengieter Jan Fremy, uit Woensel. In 1686 kwam Endhoven in het bezit van een nieuw gegoten klokkenspel van ongeveer 20 klokken, met een speeltrommel en een ruiterspeelwerk gegoten in de oude werkplaats van de klokkengieters Hemony in Amsterdam.
Speeltijden
Rosemarie Seuntiëns bespeelt de beiaard op woensdag van 12.30 tot 13.30 uur.
1.Versteken is het plaatsen van nieuwe melodieën op de speeltrommel