Het carillon van Asten

De Toren van de Kerk H. Maria Presentatie

De Toren

De toren en kerk zijn gebouwd in een neogotische stijl onder de architectuur van Caspar Fransen. Op 19 september 1898 werd het gebouw in gebruik genomen.

Het carillon

Het carillon heeft een omvang van 56 klokken gegoten in de jaren 1948/1966/? gegoten door de Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts. De zwaarste carillon klok is een F1 van ongeveer 953 kg.

Overige klokken in de toren

Twee carillon klokken doen ook dienst als luidklok, de F1 en de as1. Bovendien bevinden zich nog twee luidklokken in de toren, een des1 gegoten door Klokkengieterij Eijsbouts in 1948, en een es1 door Jan die Smet vander Diesdunc in 1447 gegoten klok. Bovendien bevind zich nog een Angelusklokje in de toren met de toon f2, gegoten door Eijsbouts in 1957.

Geschiedenis

Onder de toren van de Maria Presentatie kerk bevind zich de gieterij van de Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts, de gieterij heeft veel torens van carillons en luidklokken voorzien. Het was dan ook te verwachten dat de toren in het dorp waar de klokkengieterij werkzaam is voorzien werd van een klokkenspel. Het initiatief werd in 1965 genomen door de heer M. van den Heuvel van de plaatselijke middenstandsbond. Via diverse schenkingen kwam het carillon tot stand, op 3 september 1966 werd het carillon officieel in gebruik genomen.

Speeltijden

Rosemarie Seuntiƫns bespeelt de beiaard elke woensdag van 10 tot 11 uur.

Torens