Het carillon in het raadhuis van Hilversum

Toren

Het raadhuis van Hilversum werd in 1930 gebouwd onder architectuur van W.H. Dudok, de bouwmeester heeft van begin af aan een beiaardtoren in zijn plannen voor ogen gehad. Helaas waren de middelen er niet om in 1930 de toren van een beiaard te voorzien, het klokkenspel kwam pas in 1958.

Het carillon

De beiaard bestaat uit een reeks klokken van 51 klokken met de in 2022 gegoten Bes0 (3500 kg) als basis klok. Er zijn 47 klokken in 1958 gegoten, een klok is in 1989 gegoten en de twee diskant klokjes in 2022. De gieter is de Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts.

Geschiedenis

Bij het ontwerpen van het stadhuis ging de architect Dudok er van uit dat er een beiaard in de imposante toren opgenomen werd. Niemand minder dan de bekende beiaardier Jef Denijn adviseerde over de bouw van een beiaardtoren. Dit was in de opinie van de Vlaamse beiaardier een gesloten toren, zodat de klokkenklanken zich in de klokkenkamer konden vermengen zodat de klokkenklanken klinken als een gebonden zang. Helaas waren er in 1930 niet de middelen nog niet aanwezig voor de aanschaf van een beiaard. Anders was nu Hilversum in het bezit geweest van een fraaie beiaard van een Engelse klokkengieter? Hoewel de kans groot is dat deze beiaard weggevoerd was in de tweede wereldoorlog.

In ieder geval kwam er toch een fraaie beiaard in de stadhuistoren van Hilversum. In 1958 goot klokkengieterij Eijsbouts een 47 klokken tellend carillon, voor die tijd een groot carillon in een uitermate modern instrument in een prachtige toren in een parkachtige omgeving. Jaren lang was het carillon van Hilversum vrijwel dagelijks te horen via de radio-uitzendingen vanuit Hilversum. In de klokkenkamer was een microfoon aangebracht waardoor het ‘O Nederland let op Uw saeck’ te horen was. Ook veel opnamens werden uitgezonden van beiaardspel van het jaarlijkse ‘Internationale Beiaard Concours’ in het kader van het Holland Festival. In 1989 werd de beiaard uitgebreid met een bas klok, en in 2022 kreeg de Hilversumse stadhuis toren opnieuw drie nieuwe klokken, een zware bas klok met de toon Bes0 en twee kleine diskant (Cis5 D5) klokjes.

Speeltijden

Wim Ruitenbeek speelt op woensdag van 11 tot 12 uur.

Beiaardmuziek vanaf de Stadhuistoren van Hilversum.

Ter gelegenheid van de komst van de nieuwe klokken in 2022 is in opdracht van de gemeente Hilversum een nieuwe beiaardcompositie geschreven door Geert D’hollander, componist en beiaardier van de Bok Tower in Florida (USA). De wereldpremière van de compositie Rondo Lirico gespeeld door stadsbeiaardier van Hilversum Wim Ruitenbeek.

Stadsbeiaardier van Hilversum Wim Ruitenbeek speelt ‘Thank you for the music’
Peter Bakker (beiaardier Hilversum 1958-1984) speelt op 17 september 1965 ‘In Memoriam Claude Debussy’ Oscar van Hemel’

Torens