Carillon in de Sint Lambertustoren van Vught
Toren
De toren is gebouwd in de stijl van de Kempische baksteenstijl, er is niet vastgesteld wanneer de toren is opgetrokken, maar waarschijnlijk aan het einde van de 15e eeuw.
Carillon en luidklokken
De eerste 35 klokken zijn in 1956 door klokkengieter Petit & Fritsen gegoten. Later is het carillon uitgebreid tot een carillon van 47 klokken. De grootste klok is een es1 (aangesloten op het klavier als c1) van ongeveer 1450 kg. De es1, f1 en g1 doen ook dienst als luidklokken.
Tot 1943 beschikte de toren over twee door Petit & Fritsen in 1822 gegoten luidklokken, deze klokken zijn in 1943 afgevoerd door de Duitse bezetter en niet teruggekeerd.
Geschiedenis
De beiaard van de Sint Lambertustoren is niet het eerste carillon in Vught, in de jaren 30 van de vorige eeuw werd een villa van de familie Van Beuningen verbouwd tot raadhuis, waar tevens een carillon op werd aangebracht. Het klokkenspel werd gegoten door de Engelse klokkengieterij Taylor & Co in 1936. Het carillon had een omvang van 23 klokken met als bas klok een c2. Het was het laatste door een Engelse gieter gegoten complete carillon dat aan Nederland geleverd werd. In 1999 leverde een Engelse gieter opnieuw carillon klokken voor het carillon van Oudewater, echter dit was een toevoeging van het bestaande carillon daar. Het spel was uitgerust met een speeltrommel voor het automatische spel, een speeltrommel die later hergebruikt is voor het carillon van de Sint Lambertustoren. Er kwam een einde aan het carillon door de klokkenvoerdering van de Duitse bezetter in 1943.
In 1955 vatte men het plan op om het carillon te vervangen, maar omdat de Sint Lambertustoren meer ruimte bezit voor een groter spel koos men voor een nieuw spel in deze toren. Op eerste kerstdag 1956 speelde beiaardier Sjef van Balkom het door Petit & Fritsen gegoten carillon in.
Speeltijden
Beiaardier Peter Bremer speelt op donderdag de 1e en 3e van de maand van 11.15 tot 12.15 uur, en de overige donderdagen van 13 tot 14 uur.