Carillons voor Oekraïne

Op 24 februari 2023 is het een jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Tot op de dag van vandaag wordt er gevochten. De impact van deze oorlog is enorm, vooral natuurlijk voor de Oekraïense burgerbevolking van wie velen vluchtten, ook naar Nederland.

Om de Oekraïense vluchtelingen voor wie de oorlog elke dag in hun leven is, juist ook op 24 februari te laten weten dat we met hen meeleven, hebben de stadsbeiaardier van Voorburg, Gerda Peters, en Rotary Voorburg een plan bedacht. In de Oude Kerk te Voorburg in de Herenstraat zal Gerda van 19.30 tot 20.00 uur het carillon bespelen met muziek die past in het thema solidariteit, compassie, vrede en liefde. Vervolgens worden de kerkklokken geluid, zoals op 4 mei, om de slachtoffers van deze oorlog te gedenken. De monumentale kerk zal blauw-geel worden verlicht, de kleuren van de Oekraïnse vlag.

ZOVEEL MOGELIJK CARILLONS

Rotary is een internationaal wijdverbreide organisatie. Beiaardiers hebben ook wereldwijd contact en zetten zich regelmatig, d.m.v. hun muziek, in om ergens aandacht voor te genereren. Wanneer de Voorburgse opzet van het gedenken van 24 februari, (inter)nationaal wordt uitgerold dan werkt dat enorm verbindend en wordt een signaal van compassie en roep om vrede pas echt zichtbaar.

Het voorstel is om Rotaryclubs te vragen samenwerking met de beiaardiers in hun omgeving te zoeken en vice versa.

De Rotaryclubs zorgen voor;

De betaling van de beiaardiers (€280 conform fair pay in Nederland)

De blauw gele verlichting

Het desgewenst faciliteren van een bijeenkomst voor Oekraïense vluchtelingen in de buurt.

Rotaryclubs kunnen ook één of twee van bovenstaande facetten van het plan organiseren. Gezien de kosten maakt een samenwerkingsverband van lokale Rotaryclubs, het realiseren van deze solidariteitsbetuiging haalbaarder.

Het mooiste is om zoveel mogelijk het accent op 24 februari van 19.30 tot 20.00 uur te leggen met het bespelen van de carillons maar omdat dit om verschillende redenen geen geschikt moment zou kunnen zijn is het voorstel ook 25 en 26 februari in dit thema te zetten.

Op de website van Rotary wordt zichtbaar gemaakt waar en op welk moment de carillons worden bespeeld en waar de torens worden uitgelicht.

https://www.rotary.nl/nieuws/nieuws/carillions/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *