Torenmuziek Gouda 7 5 september 2022 20.15 uur

Torenmuziek Gouda 7 5 september 2022 20.15 uur met stadsbeiaardier Boudewijn Zwart

Vanavond klinken werken van de drie grootmeesters uit de klassieke tijd: Haydn, Mozart en Beethoven. Mozart kreeg de opdracht drie fluitconcerten te componeren voor de Nederlandse fluitist Ferdinand De Jean. Er zijn echter maar twee fluitconcerten bekend. Misschien was het vanavond gespeelde Andante het beoogde middendeel voor het derde fluitconcert dat wellicht verloren is gegaan of nooit is afgemaakt. Aan het slot is voor de speler ruimte overgelaten een eigen cadens te improviseren. Beethoven schreef zijn Trio op. 87
voor twee hobo’s en Engelse hoorn. Het is duidelijk nog een werk van de ‘vroege’ Beethoven. Toch is in dit werk al iets van zijn tegendraadsheid te beluisteren. Dat komt vooral tot uiting in de accentverleggingen waarmee hij de luisteraars op het verkeerde been lijkt te zetten. Haydn schreef zijn Trompetconcert toen hij 64 jaar oud was. Het derde deel uit dit concert is misschien wel zijn bekendste werk. Het is Haydn ten voeten uit: speels, opgewekt, virtuoos en zeer knap geschreven met verrassende harmonieën. Het concert van vanavond eindigt met een selectie uit de ‘Top 3’ van elke componist.

De tuin van het Museum is weer opengesteld voor het beluisteren van de beiaard. Ook in de diverse straten, steegjes, pleintjes en de Markt rondom de Sint Janstoren is de beiaard goed te beluisteren. Programmaboekjes worden gratis verstrekt. Voor de thuisblijvers is er een Youtube livestream, die ook later terug gekeken kan worden.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *