Torenmuziek Gouda I 25 juli 2022

Thema: GOUDA 750 “composities en bewerkingen van Goudse beiaardiers”

Boudewijn Zwart stadsbeiaardier Gouda sinds 1993

Henry Groen en Boudewijn Zwart hebben elkaar leren kennen tijdens hun studie aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Zij raakten geïnspireerd door de Nederlandse beiaardier Jaap van der Ende. Laatstgenoemde ging binnen de toenmalige beiaardwereld
een geheel eigen weg. Jaap gaf concerten met integrale uitvoeringen van Bachs vioolsolo-werken, cellosuites en met programma’s gewijd aan één componist. Om zijn muzikale zeggingskracht op beiaard beter te kunnen verwezenlijken, bracht hij zinvolle veranderingen
ten aanzien van de klank, mechaniek en speelaard van de beiaard. Henry en Boudewijn vormden jarenlang het Nederlands Carillon Duo. Zij werden beiden als opvolgers van Jaap van der Ende tot stadsbeiaardier in Gouda aangesteld. Helaas werd Henry in 2003
ernstig ziek. Sindsdien kan hij niet meer spelen. Het programma van vanavond is een hommage van de concertgever. De twee grote beiaardbewerkingen van Henry (Bach) en Jaap (Grieg) staan centraal. Daarnaast klinken beiaardcomposities die in de praktijk van het beiaardierschap zijn ontstaan.

Jaap van der Ende stadsbeiaardier van Gouda 1979 tot 1993.

De tuin van het Museum is weer opengesteld voor het beluisteren van de beiaard. Ook in de diverse straten, steegjes, pleintjes en de Markt rondom de Sint Janstoren is de beiaard goed te beluisteren. Programmaboekjes worden gratis verstrekt. Voor de thuisblijvers is er een Youtube livestream, die ook later terug gekeken kan worden.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *