Stadsbeiaardier Auke de Boer stopt

Stadsbeiaardier Groningen Auke de Boer met pensioen

Hij speelde voor miljoenen mensen, na dertig jaar stopt stadsbeiaardier Auke de Boer (en de gemeente zoekt een opvolger) Auke de Boer speelde dertig jaar op het carillon van de Martinitoren in het centrum van Groningen. Nu houdt hij ermee op. De stadsbeiaardier is 66 jaar en 4 maanden, tijd voor pensioen vindt de gemeente. ‘Ik zou nog wel een paar jaar door willen.’De Boer begon dertig jaar geleden als assistent-beiaardier naast Dirk Donker. Tien jaar later werd hij ‘hoofdbeiaardier’.Wanneer exact is nog niet bekend, maar zijn laatste dag valt in april. ,,Ik heb altijd met plezier gewerkt en zou best nog een paar jaar door willen gaan’’, zegt De Boer. Dat bleek onmogelijk. ,,De gemeente heeft een streng pensioenbeleid en ik moest eruit.’’ Zelfs Mick Jagger zag hemVerbitterd is de beiaardier niet. ,,Ik heb prachtige dingen gedaan. Neem nou dat filmpje van de Rolling Stones.’’ Vorig jaar speelde De Boer de Stones-hit Paint It Black op de Martinotoren. Mick Jagger zag het filmpje en deelde het op zijn Instagram-pagina. ,,Dat hebben miljoenen mensen gezien. Prachtig.’’ De Boer speelde vaker populaire muziek op het carillon. ,,Ik vond het altijd leuk om verzoeknummers in te studeren en te spelen voor de mensen. Het instrument is van de stad, niet van mij.’’Beiaardier gezochtDe gemeente Groningen zoekt inmiddels twee afgestudeerde beiaardiers (bijvoorbeeld aan de Beiaardschool in Amersfoort). Deze moeten allebei één dag per week het carillon bespelen.

Uit Het Dagblad van het Noorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *